5 sfaturi despre căsnicie pentru copilul meu

sursa foto: http://blog.nasasvadba.rs/wp-content/uploads/2015/02/married-kids.jpg
sursa foto: http://blog.nasasvadba.rs/wp-content/uploads/2015/02/married-kids.jpg

Uneori, când mă uit la fiică-mea, mă gândesc că timpul trece prea repede. Nu îmi dau seama cum a ajuns să umble, să râdă, să vorbească, să mă uimească sau să facă năzbâtii când parcă mai ieri erau doar un test pozitiv de sarcină. Şi mă mai gândesc (şi sper) că năzdrăvana mea va fi la un moment dat adult şi va vrea să îşi întemeieze propria familie.

Tatăl meu nu mi-a spus nimic despre căsnicie. Nu mi-a dat niciun sfat, nu mi-a spus ce întrebări să îmi pun şi nu mi-a dat răspunsuri atunci când nu le găseam de unul singur. Şi aş fi vrut să mă înveţe câte ceva, aş cam fi avut nevoie. De aceea, acum că sunt tată, cred că aş vrea ca fetița mea să înveţe şi să facă anumite lucruri.

  1. Nu te căsători din motivul greşit!

Majoritatea facem această greşeală. Ne căsătorim pentru că este timpul, pentru că aşa trebuie, pentru că aşteptăm un copil, pentru că partenerul/partenera îşi doreşte, pentru că părinţii visează să joace la nunta noastră sau că vor nepoţi, pentru bani, pentru un credit sau o casă, pentru că aşa credem că vom fi fericiţi. Greşit. Căsătoreşte-te doar atunci când simţi că îţi iubeşti partenerul suficient de mult şi eşti suficient de matur încât să nu mai cauţi fericirea proprie, ci să îţi dedici viaţa fericirii celuilalt. Căsătoreşte-te când ştii sigur că singurul lucru pe care îl doreşti este să îţi faci soţul/soţia şi copiii fericiţi, când ştii că, pentru ei, ai putea renunţa la tot şi să ai totul pentru că îi ai pe ei.

  1. Nu te grăbi!

Dragostea adevărată poate veni oricând în viaţa noastră. Da, chiar şi în liceu. Acest lucru nu înseamnă, totuşi, că trebuie să te şi căsătoreşti imediat. Deşi simţi că ai găsit sufletul pereche, deşi simţi că nimeni nu te va mai interesa vreodată. Nu te pripi! Acordă-ţi timp să devii un om complet, matur şi responsabil. Acordă-i timp partenerului tău să devină un om complet, matur şi responsabil. Acordă timp relaţiei voastre să devină o relaţie completă, matură şi responsabilă. Nu este o glumă. Deşi oricând puteţi divorţa, dacă plecaţi la drum cu acest gând, nu are rost să vă căsătoriţi. Iar, dacă plecaţi la drum cu gândul că “va fi pentru totdeauna”, trebuie să fiţi siguri şi pregătiţi. Iar, dacă tot este “pentru totdeauna”, ce mai contează câteva luni sau 2 ani de aşteptare înainte de a semna actele la Primărie?

  1. Nu îţi forma aşteptări nerealiste.

Căsătoria este, desigur, o aventură care durează o viaţă. O călătorie minunată în care, ideal, veţi descoperi mereu ceva nou la celălalt sau cu celălalt, vă veţi bucura şi veţi suferi împreună, veţi călători, veţi trece prin greutăţi, veţi face copii, veţi pierde joburi. Dar o căsnicie nu înseamnă doar aceste lucruri. O căsnicie reuşită şi de lungă durată înseamnă că uneori NU se va întâmpla nimic. Pentru acest nimic trebuie să fiţi pregătiţi. Pentru momentele în care nu veţi avea nimic de vorbit, pentru zilele în care unul dintre voi va fi bolnav sau plecat din oraş, pentru zilele în care veţi mânca în tăcere sau nopţile în care unul dintre voi va dormi pe canapea pentru că v-aţi certat. Dacă sunteţi pregătiţi pentru toate acestea, este bine. Dacă nu, mai gândiţi-vă.

  1. Copiii nu sudează o căsnicie.

Va veni un moment când veţi vrea să aveţi copii. În mod ideal, acest lucru se întâmplă când totul în viaţa voastră este aşa cum trebuie. În realitate, însă, copiii mai apar şi fără să planifici exact acest lucru. Singurul lucru pe care NU trebuie să îl faceţi când este vorba despre copii este să îi faceţi pentru a vă întări legătura dintre voi. Pentru a încerca să salvaţi o căsnicie care nu prea mai funcţionează sau chiar pentru a-l opri pe celălalt să plece când ar vrea deja să facă asta. Copiii nu sudează, nu repară şi nu unesc nimic şi pe nimeni. Dimpotrivă, apariţia copiilor într-o căsnicie o pune la încercare. Vă testează limitele fizice, psihice şi emoţionale, iar pentru a trece acest test trebuie să gândiţi, să simţiţi şi să acţionaţi ca o echipă. Trebuie să fiţi o echipă.

  1. Respectul este baza căsniciei.

Evident că vă veţi iubi nebuneşte până la sfârşitul vieţilor voastre, că pasiunea nu se va stinge şi voi nu vă veţi schimba vreodată. Evident că asta credeţi acum. Realitatea este că, dincolo de fluturii în stomac (pe care îi menţionează toate femeile romantice) şi erecţiile apărute instant la vederea partenerei (cu care se laudă toţi bărbaţii mai puţin romantici), la baza căsniciei va sta respectul reciproc. Pare desuet? Poate. Dar se pare că aceasta este realitatea, observată, trăită şi mărturisită de toate cuplurile cu căsnicii longevive. Respectul care vă va închide gura când veţi fi foarte nervoşi, respectul care vă va ridica din pat în miezul nopţii pentru că celălalt are chef de vorbă, respectul care vă va duce spre mare când voi urâţi căldura şi nisipul, respectul care vă va împiedica să vă înşelaţi reciproc când celălalt nu are chef de sex, respectul care vă va ţine împreună şi în cele mai fericite şi în cele mai nefericite clipe. Asta trebuie să căutaţi la cel sau cea cu care vreţi să vă petreceţi restul vieţii: semnul că orice ar fi, între voi va exista respect.