10 obiceiuri enervante ale copilului tău. Cum să-l faci să scape de ele

sursa foto: http://www.parentingbits.com/toddler/behavior/10-annoying-habits-of-toddlers-and-how-to-deal-with-them/
sursa foto: http://www.parentingbits.com/toddler/behavior/10-annoying-habits-of-toddlers-and-how-to-deal-with-them/

Or fi copiii lumina ochilor noștri, dar uneori chiar ne pot scoate din pepeni. În plus, își mai și creează tot felul de obiceiuri enervante care pot duce la situații stânjenitoare sau sunt complet neigienice. Nu e vina lor, până la urmă, sunt doar niște omuleți care descoperă lucruri.

Cele mai multe dintre aceste obiceiuri dispar cu timpul, dar, dacă persistă, pot apărea probleme serioase. Nu vă temeți însă! Mai jos găsiți 10 dintre cele mai obișnuite și enervante obiceiuri ale copiilor și soluțiile ca să-i scăpați de ele.

1.SCOBITUL ÎN NAS

Micuților le place să-și exploreze corpul și scobitul în nas li se pare chiar distractiv. Chiar dacă i-ai spus că nu e în regulă să facă asta, s-ar putea să-i ia ceva timp să înțeleagă. Continuă să-i repeți mesajul și ai grijă ca mâinile și nasul să-i fie curate. Practic, elimină-i motivul să mai caute „biluțe”. În paralel, învață-l să folosească șervețelul și să sufle nasul în el. Explică-i că nu e deloc politicos să te scobești în nas în public. Stabiliți împreună o recompensă pentru un comportament adecvat într-o zi.

2. DESENATUL PE PEREȚI

Micuții sunt fascinați să deseneze și nu înțeleg de ce nu e în regulă să facă asta pe orice suprafață. Soluția la problema asta ar putea fi repetiția mesajului că nu e ok să deseneze pe pereți sau pe mobilă, în paralel, însă, cu dotarea lor cu creioane lavabile. Exersați împreună desenatul pe suprafețe special create pentru asta, precum tabla, caietele sau foile de desen. Dacă acest obicei va continua pentru mult timp, poate că ar trebui să-l duceți la cursuri de desen. S-ar putea să aibă talent.

3. DRAGOSTEA PENTRU REPETIȚII

Sunt sigur că ai obosit să-ți ceară să-i citești aceeași poveste de o mie de ori, sau să asculți o melodie de tot atâtea ori. O soluție faină să scapi de problema repetiției ar fi să aveți o mică bibliotecă de cărți de povești la care copilul să ajungă cu ușurință și, în fiecare seară, să descoperiți lumi noi. Stabiliți împreună ce poveste descoperiți. E bine să faceți asta, să căutați diversitatea, pentru că micuțul va afla noi informații, noi cuvinte, noi cunoștințe. Nu strică, uneori, chiar să pui piciorul în prag: „În seara asta, îți voi citi povestea asta!”.

4. NERĂBDAREA de a asculta

Copiii sunt faimoși pentru lipsa răbdării și, de multe ori, nu ne lasă să ne terminăm treburile, solicitându-ne atenția. Nici măcar nu ne ascultă tot timpul, nu au răbdare să le explicăm anumite lucruri. Soluția: folosește cuvinte mai puține, fraze mai scurte. Lasă-l să spună și el ceva, dar nu-i permite să te întrerupă. E important să învețe nevoia de a-i asculta și pe alții.

5. ARUNCAREA FURIOASĂ A LUCRURILOR

Aruncarea lucrurilor cu furie este o formă de manipulare pe care copiii o învață foarte ușor. Dacă se prind că te pot șantaja cu asta, va deveni repede un obicei. Pur și simplu, încearcă să fii „mai puțin simțit” la astfel de situații. Nu pot fi metode de negociere. Știu că îl iubești, dar chiar nu-i poți accepta orice solicitare.

6. smiorcăitul

Și aceasta este o formă de manipulare ca să obțină ce vrea. Când chiar are nevoie de ceva, oferă-i, dar nu ceda la șantaj. Pentru că, altfel, va ajunge să folosească metoda asta chiar și ca adult. E amuzant să-l asculți cum folosește diferite tactici de manipulare, cum se milogește, cum te pupă ca niciodată, cum plânge fără lacrimi, dar în astfel de cazuri trebuie să rămâi ferm. Smiorcăitul chiar nu trebuie să-ți știrbească din autoritate.

7. MOFTURILE LA MASĂ

Chiar dacă ți-ai dori ca micuțul tău să adore legumele, s-ar putea să nu aprecieze broccoliul, dacă îi displace profund. Învață să-i accepți gusturile și fii un exemplu pentru el în privința alimentației sănătoase. Explică-i faptul că e important să mănânci sănătos și încearcă să faci legumele cât mai interesante posibil. Amestecă-le, combină-le și fă-le să pară cât mai delicioase în farfurie. Sunt multe rețete sănătoase și atrăgătoare pe internet.

8. REACȚIILE EXAGERATE

Ținem minte cu toții cum eram târâți în afara magazinului cu jucării de către părinții noștri. Și știm că facem același lucru cu micuții noștri! Totuși, uneori puțină forță e necesară. Nu te învinovăți, cu toții ne răsfățăm copiii cu o înghețată, odată ce drama se sfârșește.  Micuții adoră să fie în centrul atenției și au tendința să transforme orice refuz într-o întâmplare melodramatică. Ca să eviți ca reacțiile lui exagerate să se transforme în obiceiuri, învață să-ți păstrezi calmul și să-i explici cât mai mult de ce nu trebuie să se comporte astfel. O discuție este obligatorie, dacă lucrurile escaladează.

9. MUȘCATUL

Dacă îmi spui că micuțul tău nu te-a mușcat niciodată, chiar nu te cred. Mușcă și mușcă rău! Cei mai mulți copii trec prin această fază, când le apar dinții. Învață-l metode mai bune de a-și exprima dezacordul și fii categoric în această privință. Nu e în regulă să-i muște pe alții! Dacă se va transforma într-un obicei, veți avea multe reclamații de la grădiniță. Interzicerea strictă ar trebui să fie suficientă ca să renunțe la mușcat.

10. MÂNCATUL DE NOROI SAU PASTĂ DE DINȚI

Micuții adoră să descopere gusturi noi și ajung să bage în gură tot felul de lucruri nu tocmai comestibile, precum noroi, pastă de dinți, gumă și multe altele. Știm ce exploratori sunt și ce comori necomestibile pot băga în gură. Oricât de greu de evitat și de supărător ar fi, acest comportament se va estompa odată ce copilul crește. Așa că nu-ți face griji. Tot ce poți face este să te asiguri că nu sunt lucruri neadecvate în preajma lui, precum detergenți sau alte produse chimice.

Ține minte: cel mai important este să ai răbdare cu copilul tău. Întotdeauna va avea nevoie de sfaturile tale. Așa că încearcă să rămâi un părinte fericit!

*** articol tradus și adaptat de pe parentingbits.com.